Články

Mezinárodní folklórní festival Setkání s folklórem 2014

Jako již každoročně, v třetí srpnový víkend, připravil pro své příznivce královéhradecký Folklórní soubor Kvítek 26. ročník folklórního festivalu s mezinárodní účastí Setkání s folklórem.

Vedle domácích hradeckých souborů – FS Kvítek, FS Dupák, DFS Červánek, letos přijala pozvání maďarská taneční skupina Ritmus z města Alsózsolca. Již od čtvrtka byl pro maďarské přátelé přichystán rozmanitý program, v rámci kterého se seznamovali s naším městem, pilně trénovali své choreografie a následně se účastnili vystoupení, při kterém podali perfektní výkon.

Program festivalu začal v pátek ve 14 hodin, kdy jednotlivé zástupce souborů přivítali na půdě Magistrátu města Hradce Králové primátor Zdeněk Fink, náměstkyně Anna Maclová a náměstek Josef Krofta. To už se ale v krásném prostředí Jiráskových sadů pomalu začali scházet diváci, kteří netrpělivě čekali na samotné zahájení prvního festivalového programu. Od 16 hodin se pak v parku bujaře hrálo, zpívalo a tančilo. Večer se účastníci festivalu přesunuli na Masarykovo náměstí, kde pokračovala spontánní lidová zábava.

Druhý festivalový den pořadatelé „přivezli“ folklor do příjemného prostředí zámeckého parku Hrádku u Nechanic. Zde se opět soubory divákům představily ve více než hodinovém programu a festival tradičně zakončily společným zpěvem písničky „Okolo Hradce“. Velký obdiv patřil Maďarům, kteří se písničku se zájmem naučili a zazpívali ji česky.

Po ukončení programu se ještě maďarská skupina vydala do Červeného Kostelce, kde právě probíhal 60. ročník Folklórního festivalu Červený Kostelec. Toho se však tito tanečníci a muzikanti účastnili už jen pouze jako diváci.

I přes to, že se jedná spíše o akci komornějšího rázu, Mezinárodní folklórní festival Setkání s folklórem si klade za cíl prezentovat, šířit a přibližovat lidové tradice všem svým příznivcům, kteří se rádi s lidovou písničkou a tancem přijdou potěšit. Proto věříme, že i další, tedy 27. ročník, tohoto festivalu nabídne pestrý a poutavý program, při kterém se s vámi opět rádi setkáme! 

Kateřina Princová